• Plattegrond Jekerkwartier

Plattegrond Jekerkwartier

Ligging van Het Jekerkwartier

De wijk het Jekerkwartier is gelegen in het zuidelijk deel van het stadscentrum van Maastricht. De van oorsprong historische wijk wordt begrensd door de Binnenstad en het stadspark. De wijk ontleent haar naam aan het riviertje de Jeker dat door de wijk stroomt en in de Maas uitmondt. Het was van oorsprong een laag gelegen gebied met een aantal vertakkingen van de Jeker, die later het stratenplan en de bouwblokken hebben bepaald.

Geschiedenis van Het Jekerkwartier

Het noordelijk deel van de wijk, binnen de eerste Middeleeuwse stadsomwalling, is het oudste deel. Rond 1200 was dit gebied al door een aarden wal omgeven. In 1229 werd de nu nog bestaande stenen stadswal gebouwd. Door de bouw van de tweede Middeleeuwse stadsmuur (±1350) werd het middendeel van het Jekerkwartier bij de stad gevoegd. Door de aanwezigheid van stromend water (de Jeker) vestigden zich hier veel leerlooiers. Een aantal straatnamen herinneren hieraan. Na de opheffing van de vesting Maastricht in 1867 kwam het huidige stadspark als zuidelijk deel bij de wijk.

Quartier Latin van Maastricht

Binnen het stroomgebied van de Jeker ligt het Jekerkwartier. Doorsneden door de oude walmuur verlicht met oude straatlantaarns en geplaveid met kinderkoppen waant men zich in een middeleeuws tafereel. De buurt met haar rijke historie leunend tegen de binnenstad ademt de rust uit van een dorp en de wijk wordt daarom met recht ook vaak het Quartier - Latin van Maastricht genoemd.

Ondernemers

Metname zo’n 120 kleine zelfstandige ondernemers doen er hun nering. Kenmerkend zijn de kunst- en antiekzaken, Interieur en Designwinkels, de culinaire en gastronomische winkels met ambachtelijke streekgerechten en de bijzondere cafés en restaurants.

Bewoners

Zo’n 1500 mensen wonen inhet Jekerkwartier een groot deel hiervan zijn de studenten van de toneelschool en het conservatorium die er hun eerste schreden zetten naar de creatieve podiumkunsten en de universiteit van Maastricht heeft hier het servicecentrum en de bibliotheek gevestigd Instanties Instituten zoals het Natuurhistorisch Museum, het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Servicecentrum de Molenhof, Buitenschoolse opvang Villa Kakelbont crèche Juliana en de openbare basisschool binnenstad vinden een plek binnen het gebied.