Quatorze Juillet 2013

Start videoverslag: 05:00 min

Dagblad De Limburger - 14 juli, 2013 | stadsredactie
Zonnige Quartorze Juillet in het Jekerkwartier
MAASTRICHT - Projects Extraordinaire Maestricht (kortweg PEM), de organisatie achter Quartorze Juillet Maestricht, de viering van de Franse nationale feestdag in het Jekerkwartier in Maastricht, kan tevreden zijn. De festiviteiten vinden voor het eerst in vijf jaar (want zolang bestaat het kleinschalige evenement) plaats onder een heerlijk zuiders zonnetje. De dag die in Frankrijk traditioneel zeer uitbundig wordt gevierd (vergelijk het maar met Koninginnedag in Nederland) heeft in het Jekerkwartier een meer ingetogen karakter, al is het geheel er niet minder feestelijk om.

Om 9 uur vanochtend al werd ‘afgetrapt’ met een feestelijk Frans ontbijt, waarna om 11 uur de Tricolore werd gehesen door Camille Oostwegel, de consul van Frankrijk, gevolgd door het zingen van de Marseillaise, het Franse volkslied.

De festiviteiten in het Jekerkwartier duren de hele dag. Er zijn diverse concertjes verzorgd door conservatoriumstudenten, er is een oldtimershow en op verschillende plekken vindt een café chantant plaats. Ook het stadsparkconcert is vandaag gelinkt aan Quatorze Juillet, Paul Heijnen en Patrice van Ramshorst brengen de bekendste Franse Chansons ten gehore. De avond wordt besloten met een spetterend eindfeest in Café Forum in de Sint Pieterstraat.